Zelené čaje
Zelený čaj dává světle žlutý až zelený nálev nahořklé chuti. Farmakologické účinky jsou mnohem silnější než u ostatních čajů. Výroba zeleného čaje zdomácněla zejména v Číně a Japonsku. K zeleným čajům nutno ještě dodat, že je lze použít na další nálev, aniž by ztratily na kvalitě. Prokázané blahodárné účinky těchto nefermentovaných čajů na lidský organismus z nich učinily velice žádaný artikl.
Zpracování
Zelený čaj procesem oxidace vůbec neprochází, a zachovává si tak všechny přírodní polyfenoly. Po otrhání se čajové lístky nechají nanejvýše dvě hodiny ve stínu zavadnout, nebo se začnou ihned zpracovávat - čili deenzymovat. Záleží na místních zvyklostech a druhu čaje. Oxidaci je zabráněno opražením na pánvi (nejčastější metoda používaná v Číně), propařováním (jež se používá u japonských čajů) nebo pečením. Poté se lístky tvarují a suší, obvykle několikrát za sebou. Staleté zkušenosti s výrobou zeleného čaje v Číně a Japonsku daly vzniknout mnoha charakteristickým podobám čajových lístků, ať už je to proslulý Gunpowder (Ču čcha) ve tvaru říčních perel, jenž Evropanům připadal jako střelný prach, nebo spirálovitě se kroutící vlásky čaje Pi luo čchun. Kvalitní zelené čaje se vyrábějí v Číně, na Tchaj-wanu a v Japonsku, ostatní země dosti zaostávají.
Příprava
Příprava zeleného čaje je o něco málo složitější než příprava čaje černého. Chcete mít opravdu dobrý zelený čaj? Vroucí vodu nechte pár minut odstát, přibližně na teplotu 80 stupňů. Pokud by se zelený čaj zalil horkou vodou, do nálevu by se vyloučily i třísloviny a čaj by zhořkl. Ze zeleného čaje je možné připravit dva až tři nálevy.
Účinky
Pozitivní účinky zeleného čaje způsobuje nejen spousta vitamínů, minerálních látek, tříslovin či aminokyselin v něm obsažených, ale především látka zvaná catechin.
-Antioxidační účinky, antibakteriální a dezinfekční účinky
Pravidelným pitím zeleného čaje budete méně náchylní k určitým typům rakoviny – zejména k rakovině konečníku, slinivky, tlustého střeva, kůže a u žen k rakovině prsu. Mohou za to už zmíněné antioxidanty obsažené v čajových lístcích, které ničí nebezpečné volné radikály.